Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (2024)

Het Amerikaanse volk was dol op Franklin D. Roosevelt (1882-1945). Er was dan ook genoeg tijd om gevoelens te ontwikkelen.

FDR werd vier keer gekozen tot president van de VS en regeerde van 1933 tot 1945. Geen enkele andere president heeft meer dan twee termijnen gezeten – voor of na Roosevelt.

Tijdens zijn lange periode aan het roer wist FDR als geen ander de juiste mensen om zich heen te verzamelen en zijn ideeën erdoor te krijgen. Hij was ook een van de beste communicators aller tijden.

Hij gebruikte dit talent in zijn grootse openbare toespraken en in de intieme fireside chats, die via de radio vanuit zijn woonkamer werden uitgezonden.

Zijn leiderschapscapaciteiten uitten zich ook in het feit dat hij zijn handicap vakkundig verborgen hield. Hij was sinds 1921 vanaf zijn middel verlamd, en hij moest heel goed op zijn hoede zijn als hij in het openbaar verscheen. Gelukkig kneep de pers een oogje dicht.

Dit is het hele verhaal over FDR, die de VS door een economische crisis en een wereldoorlog wist te loodsen terwijl hij zich letterlijk niet staande kon houden.

Inhoud

  1. Miljoenen maken politieke carrière mogelijk
  2. In één klap verlamd
  3. Roosevelts huwelijk
  4. VS uit depressie getrokken
  5. Depressie in de VS
  6. Stilzwijgende afspraak met de pers
  7. Roosevelts leiderschapsstijl
  8. Roosevelt en de Tweede Wereldoorlog
  9. Handicap komt naar buiten

Op 4 maart 1933 staat de pas gekozen 32e president van de Verenigde Staten, Franklin D. Roosevelt, op het spreekgestoelte op Capitol Hill en kijkt uit over de 150.000 mensen die hun nieuwe leider komen begroeten.

Sinds de beurskrach van New York in 1929 bevinden de VS zich in een diepe economische crisis, nu bekend als de Grote Depressie. Miljoenen mensen raakten hun baan kwijt, en hun portemonnee was net zo leeg als hun maag.

Roosevelt – in de volksmond FDR genoemd – heeft één grote taak: Het land uit de crisis halen en de wanhoop vervangen door hoop. Zijn inaugurele rede zal de geschiedenis ingaan.

‘Vandaag begint een nieuw tijdperk voor ons land. Dit trotse land zal standhouden zoals het standgehouden heeft, zal weer opkrabbelen en tot bloei komen. Laat ik daarom eerst mijn zekerheid uitspreken dat het enige waar we bang voor moeten zijn, de angst zelf is – de naamloze, ongegronde, onredelijke angst die de daden belemmert die nodig zijn om verval om te zetten in vooruitgang,’ zegt hij.

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (1)

De toon is gezet, en hij onderstreept zijn punten met besluitvaardige hoofdbewegingen.

Bijna niemand in het publiek vraagt zich af waarom hij niet – zoals andere grote sprekers – met zijn handen gebaart. Daar is een goede reden voor.

Hij gebruikt zijn handen om zich vast te klampen aan het spreekgestoelte, omdat alleen het stalen skelet dat hij vanaf zijn middel draagt ervoor zorgt dat hij niet in elkaar zakt.

Weinig Amerikanen hebben door dat hun zelfverzekerde nieuwe president verlamd is.

Miljoenen maken politieke carrière mogelijk

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (2)

Franklin D. Roosevelt werd in 1882 geboren in een miljonairsgezin aan de Hudson River, ten noordwesten van New York. Hij was enig kind en had privileges die maar weinig Amerikanen genoten.

Zijn vader was oud en ziekelijk, maar zijn moeder, Sara Roosevelt, was wilskrachtig en steenrijk. Ze had miljoenen dollars geërfd van haar vader, die fortuin had gemaakt door halverwege de 19e eeuw thee te importeren en opium te verhandelen in China.

Dankzij deze rijkdom hoefde Franklin zich geen zorgen over geld te maken en kon hij aan een politieke carrière beginnen.

Zijn oudere neef Theodore Roosevelt was president van de VS geweest, en Franklin D. Roosevelt droomde ervan om in zijn voetsporen te treden.

In het begin verliep alles volgens plan. Als 28-jarige advocaat werd Franklin D. Roosevelt verkozen tot senator voor de staat New York.

Na een indrukwekkende herverkiezing werd Roosevelt in 1913 benoemd tot onderminister van Marine onder de Democratische president Woodrow Wilson.

Roosevelt presteerde uitstekend. In 1917, toen de VS in de Eerste Wereldoorlog stapten en miljoenen soldaten de Atlantische Oceaan moesten oversteken, werd geen enkel transportschip tot zinken gebracht door Duitse schepen en onderzeeërs.

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (4)

Franklin bracht de zomer van 1921 met zijn vrouw Eleanor en hun kinderen door in hun vakantiehuis.

Op een dag voelde hij zich plotseling niet lekker. Hij dacht dat hij flink verkouden was en ging in bed liggen.

Toen hij de volgende dag wakker werd, kon hij niet meer op zijn benen staan.

Een plaatselijke dokter bevestigde het vermoeden van verkoudheid en zei dat hij snel weer zou kunnen lopen. Dat was niet het geval.

Roosevelt had polio opgelopen en was verlamd geraakt als gevolg van het virus.

De rest van zijn leven was Roosevelt gehandicapt. Maar de ziekte was niet alleen een last: hij leerde wat het betekent om pijn te lijden – en kreeg de kans om nieuwe bronnen van kracht in zichzelf te vinden.

Zoals Roosevelt het zelf zei:

‘Als je twee jaar in bed hebt doorgebracht in een eeuwige strijd om je grote teen te bewegen, lijkt al het andere makkelijk.’

Roosevelts huwelijk

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (5)

Toen Franklin D. Roosevelt het Witte Huis betrok, werd zijn vrouw Eleanor Roosevelt een van zijn belangrijkste medewerkers. Het was echter een liefdeloos huwelijk.

Toen FDR in 1933 president van de Verenigde Staten werd, was hij al bijna 30 jaar getrouwd met Eleanor. Maar sinds Eleanor Roosevelt in 1917 onthulde dat haar man een affaire had met haar secretaresse, Lucy Mercer, sliep het stel in aparte slaapkamers.

De relatie was platonisch, en beiden hadden regelmatig buitenechtelijke affaires – vaak met elkaars toestemming.

Eleanor Roosevelt werd een belangrijke medewerker van FDR – en haar enorme populariteit onder het Amerikaanse volk droeg bij aan de populariteit van haar man.

‘Praat met de mensen en vertel me wat ze denken,’ zei Franklin D. Roosevelt tegen zijn vrouw, die als zijn ogen en benen fungeerde als hij zelf niet door het land kon reizen.

FDR had het ook aan Eleanor te danken dat hij rechtstreeks tot de Amerikanen kon spreken in duidelijke en begrijpelijke taal:

‘Ik zei altijd tegen mijn man dat als hij mij iets kon laten begrijpen, het begrijpelijk zou zijn voor elke andere burger in het land.’

VS uit depressie getrokken

Ondanks zijn verlamming beklom Roosevelt de volgende jaren de politieke ladder, en in 1933 werd hij gekozen tot 32e president van de VS: de kroon op zijn carrière.

Toen Roosevelt het Witte Huis betrok, stond het land er slechter voor dan ooit.

De depressie na de beurskrach van 1929 had meer mensen werkloos gemaakt dan ooit tevoren en 5000 banken waren omgevallen.

Roosevelt was vooral gekozen vanwege zijn belofte om de VS weer op de rails te krijgen met een economisch en sociaal hervormingsprogramma, de New Deal, die een vangnet zou bieden voor de gewone Amerikaan, miljoenen mensen uit de werkloosheid zou halen en de economie weer overeind zou helpen.

In de eerste 100 dagen stuurde de nieuwe president 15 wetsvoorstellen naar het regeringsgebouw op Capitol Hill, en het Congres kwam terug met 15 baanbrekende nieuwe wetten.

De bekendste hervorming, de Social Security Act, was de spil van Roosevelts project.

Voor het eerst kregen veel Amerikanen toegang tot overheidspensioenen. Werklozen kregen financiële steun en kwetsbare groepen werden geholpen. Een sociaal vangnet was een feit.

Depressie in de VS

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (6)

De gebarsten aandelenzeepbel in New York in 1929 veroorzaakte een wereldwijde economische depressie die vooral de VS zwaar trof. Het antwoord van FDR was wetgeving.

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (7)

Financiële ruïne: Controle over de bankwereld

In enkele weken verloren miljoenen Amerikanen hun spaargeld en werden ze gedwongen om hun dure auto’s te verkopen om te kunnen eten. In 1933 kreeg Roosevelt een reeks wetten erdoor die het bankwezen reguleerden, de aandelen- en obligatiemarkten transparanter maakten en kleine spaarders beschermden.

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (8)

Honger en werkloosheid: Sociaal vangnet

Omdat er zoveel werklozen waren, openden liefdadigheidsorganisaties gaarkeukens om de vele hongerige gezinnen te voeden. Deze rij staat in New York in februari 1932. Met de invoering van de Social Security Act in 1933 kregen de werklozen financiële steun en werden de soep- en broodrijen geleidelijk korter.

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (9)

Sloppenwijken: Goedkope hypotheken

Een Amerikaanse sloppenwijk tijdens de depressie. Dit soort wijken werden ‘Hoovervilles’ genoemd naar de voorganger van FDR, Herbert Hoover. Zo’n 2 miljoen mensen raakten dakloos. Roosevelt voerde wetgeving in die hypotheken goedkoper maakte voor huiseigenaren in het nauw. Om ervoor te zorgen dat de wet de armste huiseigenaren bevoordeelde, was 20.000 dollar het maximum voor een hypotheek.

Stilzwijgende afspraak met de pers

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (10)

Toen Franklin D. Roosevelt op zijn 39e het poliovirus opliep, veranderde zijn leven voorgoed.

Hij was altijd actief geweest en hield van jagen, varen op de Hudson en golfen, maar nu was hij vanaf zijn middel verlamd.

Hij probeerde zijn benen te herstellen met zwemmen en alternatieve therapieën, maar niets hielp.

Als president wist Roosevelt zijn handicap behendig geheim te houden voor de buitenwereld. De machtigste man ter wereld kon niet zwak en kreupel overkomen, vooral niet in tijden van crisis.

Als Roosevelt een toespraak hield, stond hij rechtop met behulp van twee stalen balken tussen zijn hielen en zijn heupen.

Met de steun van een wandelstok en assistenten op wie hij vertrouwde, kon Roosevelt zelfs in het openbaar een stukje lopen zonder zijn handicap te verraden.

De pers was op de hoogte van de toestand van de president, maar schreef er nauwelijks over en maakte geen foto’s van FDR in een rolstoel.

Er was een gentleman’s agreement tussen Roosevelt en de pers om niet over zijn handicap te berichten.

Als journalisten toch foto’s probeerden te maken van de president in een rolstoel, werden ze daar door agenten van de Secret Service op aangesproken. Daardoor zijn er maar enkele foto’s van Roosevelt in een rolstoel.

Roosevelts leiderschapsstijl

Tijdens zijn eerste termijn lanceerde Roosevelt het sociale en economische hervormingsprogramma New Deal.

De New Deal was een samenwerking tussen de president, een groep hoogopgeleide adviseurs – ‘The Brain Trust’ – en een aantal vooraanstaande politici in de regering en het Congres.

De leiderschapsstijl van Franklin D. Roosevelt was een mix van het delegeren van taken, een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden, machiavellistische slimheid en behendige misleiding.

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (11)

Niet iedereen was echter fan van het beleid van Roosevelt. Zijn tegenstanders beschuldigden de president ervan taken te centraliseren en de staat te veel macht te geven.

Kort na zijn tweede termijn in 1937 probeerde Roosevelt een grondwetswijziging door te voeren die de president de zeggenschap zou geven over het Hooggerechtshof.

Deze missie mislukte en Roosevelt verloor politieke invloed, wat leidde tot een stagnatie van de New Deal en een opleving van de economische crisis eind jaren 1930.

Dat was echter niet Roosevelts grootste zorg. Die kwam van de overkant van de Atlantische Oceaan.

Roosevelt en de Tweede Wereldoorlog

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (12)

Tijdens Roosevelts presidentschap had hij toegekeken hoe Hitlers naziregime zijn buurlanden systematisch opslokte, tot Hitler uiteindelijk de blitzkrieg ontketende die eerst Polen en daarna Frankrijk ten val bracht.

Groot-Brittannië wist op het nippertje een groot deel van zijn expeditieleger te evacueren uit Duinkerken, maar de oorlog putte Groot-Brittannië op alle fronten uit. Roosevelt wist maar al te goed dat het land op de rand van een staatsbankroet balanceerde.

Nog voordat Winston Churchill op 10 mei 1939 aantrad als premier, was Roosevelt al een geheime dialoog begonnen met de aanstaande Britse leider.

De president sprak morele steun uit voor Churchill en Groot-Brittannië, maar gaf Churchill niet wat deze het liefste wilde: dat de VS aan Britse zijde gingen meevechten.

Roosevelt sprak vaak met twee tongen. Zijn grootste uitdaging was dat hij de publieke opinie niet mee had. En als er iets was waar Roosevelt goed in was, dan was het wel het peilen van de stemming onder het publiek.

Isolationisme was wijdverbreid in de VS in de jaren voorafgaand aan het uitbreken van de oorlog. Volgens een peiling in januari 1940 wilde 88 procent van de bevolking dat de VS buiten de oorlog in Europa bleef.

Toch slaagde Roosevelt erin om verschillende initiatieven door te drukken die Groot-Brittannië wat ademruimte gaven. Het meest in het oog springend was een regeling om oorlogsmaterieel te lenen aan landen die vochten tegen de asmogendheden: de Lend-Lease Act.

Roosevelt had echter nog steeds een wonder nodig om de laatste stap te kunnen zetten.

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (13)

Meer dan wie ook wonnen Churchill en Roosevelt de oorlog voor de democratische wereld. Toch werd hun relatie gekenmerkt door een diep wantrouwen.

Churchill besefte al vroeg in de oorlog dat Hitler alleen verslagen kon worden als de VS zich in de strijd zouden mengen. Daarom probeerde hij Roosevelt in te palmen nog voordat hij in Groot-Brittannië aan de macht kwam. Tijdens de oorlog belden en ontmoetten de leiders elkaar regelmatig.

FDR was altijd gastvrij, en Churchill schepte op dat hij Roosevelt een keer naakt had begroet.

De president had echter moeite met Churchills zware drankgebruik. Ook begreep hij niet waarom de oude imperialist het Britse Rijk in stand wilde houden. FDR wilde liever onafhankelijkheid voor India en andere Britse koloniën.

Het meest frustrerende voor Churchill was dat Roosevelt hem de ene dag privé onvoorwaardelijke steun toezegde – om de volgende dag de president het Amerikaanse volk te horen beloven dat de VS buiten de oorlog zouden blijven.

Hitler maakte een einde aan deze situatie toen Duitsland, na de oorlogsverklaring van de VS aan Japan na de aanval op Pearl Harbor, eenzijdig de VS de oorlog verklaarde.

Hoewel Churchill zijn zin had gekregen, laaide het wantrouwen weer op toen Stalin het derde wiel in hun relatie werd.

Churchill was er al vroeg van overtuigd dat de Sovjet-Unie grote delen van Europa wilde onderwerpen. Zijn strategie was daarom om Stalins expansie af te snijden met een aanval vanuit het zuiden door Europa. Roosevelt zag het juist als een voordeel dat Europa tenminste twee sterke mogendheden zou hebben, die elkaar in bedwang konden houden.

Op 9 december 1941 gaf Roosevelt een van de meest serieuze radiotoespraken van zijn hele presidentschap. Twee dagen eerder was de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaï gebombardeerd door de Japanners.

Het tijdperk van isolationistisch buitenlands beleid, waarbij de VS slechts materieel en voorraden leverden aan Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie via de Lend-Lease Act, was voorbij. De VS waren nu rechtstreeks in oorlog met de asmogendheden.

‘Samen met andere vrije volkeren strijden we nu voor het behoud van ons recht om met onze buurlanden in vrijheid en fatsoen te leven, zonder angst voor aanvallen,’ zei de president via de radio tegen het Amerikaanse volk.

Nu de VS tot het strijdtoneel waren toegetreden, keerde het oorlogstij in het voordeel van de geallieerden, en tegen de tijd dat Roosevelt eind 1944 voor de vierde keer aantrad, was de Tweede Wereldoorlog bijna voorbij.

Handicap komt naar buiten

Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (14)

Roosevelt maakte de definitieve overgave van de Duitsers op 8 mei 1945 niet meer mee.

Op 12 april 1945, slechts 83 dagen na het begin van zijn vierde presidentiële termijn, stierf Franklin D. Roosevelt aan een hersenbloeding. Hij was 63 jaar oud.

In zijn laatste openbare toespraak een maand eerder werd de president niet ondersteund door een assistent en evenmin door de verborgen stalen beugels om zijn benen.

Voor het eerst sprak hij zijn voor- en tegenstanders toe vanuit zijn bruine houten rolstoel.

‘Ik hoop dat u me wilt excuseren voor de ongebruikelijke houding waarin ik deze vergadering toespreek, maar u moet begrijpen dat het veel makkelijker voor me is als ik geen 5 kilo staal om mijn benen hoef te dragen,’ zei hij onder daverend applaus.

Het was de eerste en laatste keer dat hij in het openbaar over zijn handicap sprak.

  • Jean Edward Smith: FDR, Random House, 2008
  • Al Cimino: Roosevelt and Churchill: A Friendship That Saved the World, Chartwell Books, 2018
Zo loodste Franklin D. Roosevelt de VS door zware tijden (2024)

References

Top Articles
Administration, Faculty and Staff - New England College
Restored Republic via a GCR: Update as of August 12, 2024
Arcanis Secret Santa
Sarah Coughlan Boobs
East Bay Horizon
What Ever Happened to H.T. Cushman Furniture?
Fresenius Medical Care to launch 5008 dialysis machine: improved patients` quality of life and efficient use of resources
Celebrity Guest Tape Free
Congdon Heart And Vascular Center
Sinai Web Scheduler
Momokun Leaked Controversy - Champion Magazine - Online Magazine
How to find cash from balance sheet?
Craigslist Furniture By Owner Dallas
Wicked Local Plymouth Police Log 2023
Lexington Park Craigslist
Express Pay Cspire
Nwi Police Blotter
Lanie Gardner: The Rising Star Behind the Viral Fleetwood Mac Cover - Neon Music - Digital Music Discovery & Showcase Platform
Chrysler, Dodge, Jeep & Ram Vehicles in Houston, MS | Eaton CDJR
1-800-308-1977
Vegamovies Marathi
Wilson Tattoo Shops
Takeaways from AP's report updating the cult massacre that claimed hundreds of lives in Kenya
Erome.ccom
Abby's Caribbean Cafe
Best 43-inch TVs in 2024: Tested and rated
Kraken Strategy Osrs
Roxplayhouse
BNSF Railway / RAILROADS | Trains and Railroads
Money Network Pay Stub Portal 711
Marukai Honolulu Weekly Ads
Craigslist Labor Gigs Albuquerque
Sacramento Library Overdrive
Craigslist Hart Mi
Rage Room Longmont
Karen Ivery Reddit
Did You Hear About Worksheet Answers Page 211
Boostmaster Lin Yupoo
Bulk Amateur 51 Girls Statewins Leak – BASL058
Tattered Paws And Golden Hearts Rescue
Beaufort Mugfaces Last 72 Hours
Grayson County Craigslist
Oge Number
Makes A Successful Catch Maybe Crossword Clue
Aid Office On 59Th Ashland
Csulb Atlas
marie claire Australia January 2016 Robyn Lawley, Rachel Taylor, Sarah Snook • EUR 11,50
Rabbi Raps
Madrigal Pharmaceuticals, Inc. (MDGL) Stock Forum & Discussion - Yahoo Finance
Alle Eurovision Song Contest Videos
Costco Gas Prices Sioux Falls
Car Hire in Romania from £4/day - Search for car rentals on KAYAK
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6258

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.